Consortiumbewaking werkt!
Dank zij de gedetailleerde criminaliteitscijfers van de lokale Politie Mechelen kan aangetoond worden dat de consortiumbewaking in Mechelen werkt.
Evolutie 2002-2006:-
Het aantal bedrijven op de Mechelse bedrijventerreinen nam toe van 147 tot 271. Dit is een stijging van 84%
- Het aantal inbraken in gebouwen daalde met 22%. Rekening houdend met de toename van het aantal bedrijven is dit een daling van 58%
-
Het aantal misdrijven daalde in dezelfde periode met 10%. Houdt men rekening met de toename van het aantal bedrijven is dit een daling van 51%
- Het aantal misdrijven is het sterkst gedaald gedurende de nacht. Tijdens de dag, zowel tijdens de werkdagen als in het weekend, is er evenwel een stijging.
- De “top 3” van de misdrijven:
o Diefstallen uit voertuigen
o Inbraak in gebouwen
o Gewone diefstal
-
De deelnemende consortiumbedrijven scoren beduidend beter dan de andere bedrijven:
o 75% van alle bedrijven werd het afgelopen jaar geconfronteerd met één of ander misdrijf. Bij consortiumbedrijven is dit slechts 1 op 5 of 20%.
o 25% van alle bedrijven werd afgelopen jaar geconfronteerd met een inbraak terwijl slechts 5% van de consortiumbedrijven een inbraak te melden had en dit buiten de consortiumuren -
Het aantal oproepen bij de politie voor inbraakalarm nam af met 61%
De partners in Mechelen ( Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, de stad Mechelen, de Lokale Politie Mechelen, vzw Industrie Mechelen Noord en de bewakingsonderneming Securitas verlengen het samenwerkingsprotocol.
Ondertussen zijn er 100 bedrijven aangesloten aan de consortiumbewaking. Dit is 35% van alle bedrijven op de 3 Mechelse bedrijventerreinen Noord, Zuid en Ragheno.
Helaas beschikken we op dit ogenblik niet over gelijkaardige gedetailleerde criminaliteitscijfers met betrekking tot de consortiumbewaking in Opglabbeek. De werkgroep consortiumbewaking van de ondernemingsclub Opglabbeek zal de lokale politie politiezone GAOZ hierover interpelleren.
In Opglabbeek zijn 56 bedrijven aangesloten aan de consortiumbewaking. Dit is 51% van alle bedrijven op het bedrijventerrein van Opglabbeek.
De noodzaak van extra beveiling op het bedrijventerrein van Opglabbeek werd onlangs nog maar eens duidelijk:
De Standaard vrijdag 18 april 2008:
Inbrekersmateriaal
OPGLABBEEK - De politie trof gisteren rond 11 uur in de Nijverheidslaan een gestolen auto met gestolen nummerplaten aan. In het voertuig werd inbrekersmateriaal aangetroffen. De bestuurder, een 33-jarige Nederlander, werd voorlopig aangehouden in afwachting van een definitieve beslissing van het parket. (res)